TIGA WARTAWAN VETERAN PERAK TERIMA BANTUAN TABUNG KASIH@HAWANA

28/05/2023 07:31 PM

IPOH, 28 Mei (Bernama) -- Tiga wartawan veteran Perak menerima bantuan Tabung Kasih@HAWANA sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023, inisiatif yang bertujuan menyantuni pengamal media, bekas petugas media dan wartawan veteran yang memerlukan.

Mereka ialah bekas pemberita bebas Ou So Ha @ Ou Kok Meng, 74, pemberita sambilan akhbar Tamil Malar V. Maniam, 76, dan editor portal berita Independent.my, Haron Shafei, 65.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyampaikan bantuan berkenaan sempena perasmian HAWANA 2023 di sini hari ini.

Ou yang kini uzur, pernah menulis untuk beberapa akhbar berbahasa Cina seperti China Press dan Nanyang Siang Pau, manakala Maniam yang menghidap Parkinson pernah bekerja dengan Makkal Osai serta Malaysia Nanban.

Sementara itu, Haron yang merupakan bekas wartawan Radio Televisyen Malaysia (RTM) dan akhbar tabloid Bintang Timur, kini penulis bebas di sebuah portal, Independent.my.

Haron ketika ditemui Bernama berkata bantuan menerusi tabung Kasih@HAWANA yang diterima hari ini sedikit sebanyak dapat membantu dirinya yang kini tidak mempunyai pendapatan tetap.

"Ini (bantuan) merupakan satu usaha murni dan perlu diteruskan pada masa akan datang," katanya yang berkecimpung dalam bidang kewartawanan sejak 1978.

Tabung Kasih@HAWANA merupakan inisiatif Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) dan dilaksanakan menerusi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) sebagai usaha berterusan membantu komuniti media yang berdepan kesukaran dan cabaran hidup.

Sebelum ini, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil telah menyampaikan sumbangan kepada  bekas wartawan Utusan Melayu (M) Bhd, Muhammad Basir Abu Bakar yang menghidap penyakit jantung dan wartawan veteran, Mohd Sidek Salleh yang menerima rawatan di Hospital Kuala Lumpur (HKL) selepas menjalani pembedahan akibat kanser usus.

Sumbangan turut diberikan kepada Haslinda Ahmad iaitu balu jurukamera TV3 Perak Allahyarham Rosli Abu Bakar yang meninggal dunia pada 9 Mei lepas akibat komplikasi kencing manis, darah tinggi, buah pinggang dan jantung.

Bantuan disumbangkan oleh KKD, Bank Rakyat Malaysia Berhad, Pusat Pakaian Hari-Hari, Mydin, Aeon Big dan MSM Malaysia Holdings Berhad.

-- BERNAMA